59809945_2455017504532971_2308548976049127424_n

Alimentació depurativa

Una infusió de te verd, antioxidant, depuratiu i una mica estimulant. Les substàncies que conté el te verd són de gran interès nutricional i funcional, sobretot flavonoides amb acció antioxidant. Sols una tassa de te aporta al voltant de 200 mg de flavonoides, la majoria dels quals s’allibera durant el primer minut d’infusió. No obstant això, aquesta beguda interacciona amb diversos medicaments com els antibiòtics.
La clau està a afegir l’aigua bullint a la tassa amb el te verd i deixar-ho reposar dos minuts, ni més ni menys, per aprofitar al màxim els seus compostos i el punt idoni de teína. Es poden prendre una o dues tasses al dia, en lloc de cafès i altres begudes excitants, si no hi ha contraindicació mèdica.

Muesli o flocs de civada, cuits amb un polsim de sal. Després de dies d’excessos, serà probable que s’hagin alterat els nivells de lípids i els sucres, per la qual cosa convé recuperar ràpid la normalitat i la bona salut. La clau està a prendre en el desdejuni.

Pomes rostides o en compota. Aporten fibra, són fàcils de digerir i de mastegar, útils tant per al restrenyiment com per a la diarrea. A més, són una de les fruites de la temporada hivernal de majors possibilitats culinàries: en compota amb pastanaga, rostides amb un toc aromàtic original, en suc natural, en salsa o puré per acompanyar carns com a entrant fred. La clau està a barrejar amb prunes o raïms passes i prendre un bol per esmorzar o com a postres del sopar.

Peixos blaus. Sardines, anxoves, per la seva riquesa en àcids grassos omega 3, aquests aliments compensen el consum desmesurat de greixos saturats. La prioritat és que els peixos i els mariscs cobrin protagonisme en els menús setmanals, amb l’objectiu doble d’augmentar el consum d’un aliment cardioprotector i reduir la ingesta de carn. La clau està a elaborar-los al forn o a la graella, en papillote, fregit, a la planxa, al vapor… Les possibilitats es multipliquen davant la gran varietat d’espècies de peixos.

Arròs integral. És un aliment molt complet des de l’òptica nutricional, que equilibra els excessos, rebaixa la inflor abdominal i corregeix el restrenyiment. L’arròs integral triga més a coure’s; s’afegeixen entre 2 i 2,5 parts d’aigua o brou per cada part d’arròs i es deixa coure a foc mínim en l’olla durant 45 minuts. Es pot emprar com a plat principal, guarnició, postres barrejades amb llet i canyella.

Germinats. De soia, alfals, col, remolatxa o bròcoli. Les llavors o els grans germinats estimulen els processos digestius: milloren les digestions, són un complement útil per corregir el restrenyiment, reduir la inflor i els molests gasos. La clau està a afegir brots o germinats a amanides, cremes, purés, sopes, en truita, vistoses i nutritives guarnicions.

Cigrons i altres llegums, ajuden a regular la glucèmia, reduir els nivells de colesterol o millorar el restrenyiment. La clau està a incloure varietat de llegums en els menús entre dues i quatre vegades per setmana: cigrons en amanida, en sopes, cremes, en paté (humus), guarnició de carns o peixos. Es poden barrejar amb arròs com a plat únic, en substitució de la ració de carn.

Gingebre, fresc o en pols. Aquesta planta s’usa en fitoteràpia com a remei efectiu per guarir males digestions acompanyades de nàusees i vòmits, per eliminar els gasos i mitigar els marejos.

Verdures verdes (col o bròquil, porros, api, borraines, card, pèsols). Són verdures que, per les seves propietats nutricionals i funcionals, reconfortan a l’organisme, ja que ajuden en les labors de «afluixar» i descongestionar l’aparell digestiu, estómac, intestins, vesícula biliar i fetge.

Sopa de verdures. El bullit de verdures verdes juntament amb hortalisses de temporada (pastanaga, carabassa) i un grapat de cigrons i d’arròs (o sopa, cuscús, sèmola de blat de moro o tapioca) suposa un plat de sopa que, pres en els dies freds, resulta reconstituent, a més de digestiu, diurétic i saciant. Les sopes, les cremes de verdures o els purés poden reemplaçar a les amanides en els sopars, almenys durant els dies més freds.

Marta Texidó

 

Comparteix!