Андора

Andorra

Molts anys es va viatjar a Andorra sols per fer compres a bon preu. Molta gent tornava al seu lloc d’origen sense ni tant sols haver sortit del carrer principal de botigues i centres comercials.

Tornaven amb formatge i mantega de la bona i la màquina de fer fotos i pocs havien tingut el plaer de caminar per els voltants i fer excursions per els llacs.
De ben jove vaig fer un viatge a Andorra sols per gaudir del paisatge i encara recordo la bellesa de les imatges i el silenci aclaparador, sols trencat per les passes d’algun porc senglar.

Andorra, oficialment Principat d’Andorra, és un estat independent de l’Europa sud-occidental situat als Pirineus entre Espanya i França. Limita amb la comunitat autònoma de Catalunya.

El Principat d’Andorra té una afinitat molt forta amb Catalunya: la llengua oficial és el català, les seves institucions es basen en el dret català, un gran nombre dels habitants són catalans i, finalment, el principat sencer forma part de la diòcesi d’Urgell, divisió eclesiàstica catalana.
Tant a Andorra com a Catalunya s’utilitza sovint el nom històric de les Valls d’Andorra.

No té forces armades pròpies i la seva defensa és responsabilitat d’Espanya i França.

L’origen del mot Andorra és desconegut, encara que s’han formulat diverses teories sobre això.
Una teoria suggereix que Andorra podria derivar de l’àrab al-Darra, el significat del qual és “bosc”. Quan els sarraïns van envair la Península Ibèrica, les valls dels Pirineus estaven formades per grans extensions de boscos, i altres pobles, de regions també dominades pels musulmans, van rebre aquesta denominació.

La vegetació es típica del vessant meridional dels Pirineus, de tipus muntanyenca continental amb estatges: bosc submediterrani de roure martinenc i alzines, més amunt pinedes de pi roig i finalment pi negre i avet o prats alpins a les cimeres.
La fauna és la típica d’alta muntanya amb presència de voltor, cabra salvatge, isard, guilla, gralla de bec vermell, òliba, llebre, garsa, esquirol, porc fer, guineu, truita de riu etc. Es poden trobar espècies autòctones, del Pirineu català, com la vaca bruna dels Pirineus i l’ós bru.

El clima és mediterrani d’alta muntanya sec, suau i fresc a la nit durant l’estiu i fred amb precipitacions amb forma de neu a l’hivern.
Doncs, ja sabeu Andorra una bona opció de vacances.

Marta Texidó

Comparteix!