thumbnail_IMG-20210729-WA0133

BOIX GRÈVOL

“Sóc una llança combatent”

Nom llatí: Ilex aquifolium

Significat: Permanència

Virtut: Bona sort, prosperitat

Període: entre el 8 de juliol i el 4 d’agost

Característiques

El boix grèvol és un arbre, o un arbust, típic de la vegetació europea i d’alguns indrets de la muntanya mitjana mediterrània. El terme Ilex fa referència al nom llatí de l’alzina, les fulles d’ambdues s’assemblen molt. Aquifolium, que és el nom específic del grèvol, prové d’ acus que vol dir agulla i folius que vol dir fulla, al·ludint a la forma punxeguda que presenten aquestes.

El seu hàbitat són els boscos, especialment fagedes, pinedes i rouredes que es trobin a una alçada màxima de 1.600 metres. Necessita humitat sense entollament.

És una planta dioica, és a dir, hi ha exemplars mascle i exemplars femella. Els exemplars femenins són els que tenen els fruits. Als exemplars masculins, les flors apareixen en grups axil·lars de color groguenc. En canvi, als femenines, les flors estan aïllades o en grups de tres, i són petites i de color blanc o lleugerament rosat.

Pot fer 20 metres d’alçada, però molt sovint es troba en forma d’arbust baix. El seu port és esvelt, cònic o piramidal; segons la varietat alguns exemplars presenten forma d’espiral. Les branques són ascendents als arbres joves; amb el temps el grèvol es torna dens i irregular. Es manté verd tot l’any.

El fruit és drupaci, globós i de color vermell brillant o groc viu, depenent de la variant. Floreix a la primavera i fructifica a l’estiu, i, quan els fruits acaben de madurar a la tardor, són un aliment important pels animals del bosc. Són tòxics per als humans.

Mitologia

En els temps dels pobles celtes, els druides creien que el boix grèvol era sagrat, ja que la planta quedava verda tot l’any i, per tant, afavorida especialment pel sol. Se li atribuïa el do de la bona sort i la prosperitat. La seva fusta és molt dura i la utilitzaven per fer vares que feien servir en els judicis: deien que davant el boix grèvol no es podia mentir.

Pels romans, el grèvol era un tipus d’ofrena que dedicaven al déu Saturn durant les festes de Saturnalia. Es deia que el grèvol era la planta sagrada de Saturn i, per tant, era molt valorada pels romans. Totes les imatges de Saturn es representen amb el grèvol. També es considera un regal especial que s’intercanvia amb un gran respecte pel seu simbolisme.

Quan el cristianisme es va imposar a Europa, el grèvol es va convertir en important per als cristians. Al principi va ser col·locat dins de les decoracions que adornaven les portes com un mètode per evitar la persecució. Es creia que el grèvol penjat a la porta de qualsevol casa impedia l’entrada d’espectres aterridors que tenien més probabilitats d’atac durant els dies sants. Aviat va començar a rebre una acceptació més corrent, com un símbol essencial de les festes de Nadal. Les fulles punxegudes van passar a simbolitzar les espines de la corona de Crist, i el fruits vermells la seva sang.

Les persones boix

Les persones boix grèvol són punyents com la veritat, són autèntiques i parlen clar. Posseeixen

una gran sensibilitat i intel·ligència. Es troben bé en situacions de poder, els agraden els reptes. Es mostren ambicioses i resolutives, apassionades i generoses, i saben gaudir dels plaers.

Quan s’enfronten a contrarietats són capaces de doblar els esforços i restar sempre atentes per tal d’obtenir els seus objectius. Rarament es senten derrotades. Molta gent les admira per la seva fortalesa, i sovint les segueixen com a líders.

A vegades poden semblar arrogants però, en realitat, el que tenen és una gran confiança en elles mateixes i en les seves habilitats. Només quan se les coneix, descobrim la seva generositat, afecte i amabilitat.

Missatge

En aquest temps, el del grèvol, convé fer balanç i veure si som íntegres. Actuar d’acord amb allò que sentim i pensem ens permetrà viure en plenitud, i això demana una mirada sincera cap a l’essència de les coses.

És el moment del gran despertar a través de la il·luminació, el mal és foragitat per la devoció al bé.

Les espines i les baies vermelles representen el sofriment que et farà descobrir amb paciència la teva fortalesa. És un nou començament, una segona oportunitat o un temps de renovació que promet un cor enfortit i una vida més feliç.

Poema del Boix grèvol

Vull ser immortal com el roure, però en femení.

I en la foscor, ser la viva obaga, i en llocs ombrívols, fer-me el cau.

Quan el Sol ple d’estiu punxa com arestes les meves fulles, sota meu,

hi ha el resguard de mig camí.

Sóc d’una ombra radical i estic protegit.

Mai no perdo el verd, i el vermell, em distingeix.

Maria Cinta Texidó

Fonts:

ABELLA, Ignacio , La magia de los árboles, RBA, Barcelona, 2018

GRAVES ,Robert.

KEMP, Gillian, La magia de los árboles, Everest, León, 2004.

https://simbolosceltas.top/astrologia-del-arbol-celtico. https://www.llunarbori.net/

Comparteix!