secret_pagines_pagines_imatge_5781-img_20121130131850

Carxofa-un vegetal amb propietats diürètiques i digestives

Originària del nord d’Àfrica, ja va ser consumida per grecs i romans. A Europa, es conrea en la zona mediterrània, especialment a Itàlia, Espanya i França. És un producte propi de l’hivern.
Un dels nutrients amb més presència en la carxofa és la fibra, en una proporció 10,79 grams. La fibra és un tipus especial de carbohidrats que no aporta energia i, per tant, no aporta calories, però que té múltiples qualitats, com facilitar el trànsit intestinal i reduir els índex de colesterol, a més de millorar el nivell de sucre. Pel seu poder saciant, també pot ser d’ajuda en les dietes d’aprimament.

Es tracta també d’una hortalissa molt diürètica, atès l’alt contingut en aigua. Això vol dir que el consum de carxofa millora la retenció de líquids, afavorint també l’eliminació de toxines del nostre organisme.
L’alt contingut en aigua de la carxofa repercuteix directament en l’índex calòric de la mateixa. Es calcula que per cada 100 grams consumits l’aportació en calories seria d’unes 20.
Els hidrats de carboni també hi són presents. Aproximadament 3 grams per cada 100.
L’hortalissa és rica en tanins, que actuen beneficiosament en processos inflamatoris.

El contingut en minerals també és d’importància en les carxofes. És especialment notable la presència de potassi, tot i que també destaca el contingut en magnesi, fòsfor i calci.
El típic gust un tant amargant de la carxofa, del qual és responsable una substància anomenada cinarina, el fa ser una hortalissa que millora la digestió i l’assimilació dels greixos.
Al voltant de la carxofa existeixen al mercat diversos productes dietètics.

 

Comparteix!