gr92-acantilado-derecha

De l’Ampolla a la platja de l’Àliga

L’itinerari proposat surt de l’Ampolla en direcció a l’Ametlla de Mar fins arribar a la platja de l’Àliga, coincidint amb el GR 92.

El recorregut transcorre arran de mar, resseguint els antics camins de ronda, que fins fa poc transitaven els carrabiners per vigilar l’activitat dels contrabandistes, que aprofitaven la foscor de la nit en un litoral tan abrupte. Aquesta excursió transcorre per indrets de la costa poc alterats i de gran bellesa.

Els trams rocosos s’intercalen amb petites cales de pedra petita, on s’amunteguen els còdols que arrosseguen els torrents durant les riuades. El cromatisme d’aquesta passejada és d’una intensitat captivadora: des de l’ocre i el daurat dels marges als tons vermellosos dels penya-segats, tot combinat amb el verd dels pinars i el blau intens del mar. Hem de pensar que el recorregut que proposem no comença i acaba al mateix lloc, per tant, haurem de pensar com fem el camí de tornada si hem deixat el nostre vehicle a l’Ampolla.

Els diferents colors i la remor del mar ens acompanyaran durant tot el trajecte de poc més de set quilòmetres. En alguns llocs les roques són margues grogues, en altres conglomerats rojos, i, tot plegat, unit amb el blau i verd del mar formen paisatges d’una intensitat captivadora. De vegades les ones acaronen amb suavitat els acolorits penya-segats i d’altres el colpegen violentament fins a enfonsar-los i tornar-los a crear en un cicle lent però inexorable. Els trams rocosos alternen amb petites cales sorrenques on desemboquen els torrents que arrosseguen i amunteguen davant del mar veritables barreres de còdols arrodonits i ben polits.

Iniciarem el nostre recorregut al municipi de l’Ampolla pel passeig marítim en direcció est pel carrer Vista Alegre i continuarem seguint el GR 92, sempre arran de mar, pel carrer Banys i el carrer Mar, deixant a la dreta la platja dels Capellans fins arribar a la platja del Baconé.

Es travessa la platja del Baconé i es puja per unes escales per seguir el camí de Ronda fins que trobem la cala Maria. Es continua arran de mar pel camí de ronda fins que trobarem la cala Escaret i pocs metres més enllà passarem per la punta Pinyana que ens portarà fins la platja de Cap Roig. Seguirem vora el mar fins al final de la platja, girarem a l’esquerra i pujarem unes escales fins arribar a peu de carrer. Allà, trobarem unes altres escales a la dreta que haurem de pujar. Cap Roig ens queda a la dreta.

Anirem resseguint el camí de Ronda i passarem per cala la Buena, la platja del Morro de Gos i la de Santa Llúcia. En travessar aquesta darrera platja trobarem una passarel·la de fusta i després un camí enllosat. El seguirem i després baixarem a la dreta per creuar un petit barranc, i passant pel davant d’un escar per a dues barques, es continua a peu d’aigua.

Arribarem al final del penya-segat. Pujarem a l’esquerra fins a uns pins i seguirem per la dreta pel camí de Ronda. Després de passar un barranc hi ha una cruïlla; seguim per la dreta fins que trobem una cruïlla, moment en què deixarem un camí a l’esquerra i seguirem per la dreta per baixar a la platja. Arribem a la cala Moros i pujarem per unes escales públiques. A la propera cruïlla que trobarem, baixarem per la dreta fins arribar a la platja de l’Àliga.

ACPG.

Comparteix!