IMG-20210113-WA0020

El Bedoll

ELS ARBRES I LA LLUNA

24 DE DESEMBRE AL 20 DE GENER

«Sóc  un cérvol de set banyes o un bou de set batalles»

«Com l’arbre que creix cap a dalt prenent força de la seva arrel amagada, l’amor avançarà»

  • Virtut: Inspiració.
  • Color de la sort: Blanc.

El bedoll marca l’ inicio de l’any Celta i les seves branques s’ utilitzaven per a foragitar els mals esperits de l’any vell. 

Persones bedoll: Amb serenitat fan un camí honest. Com el bedoll, són fortes, tolerants i resistents. Aporten llum al seu voltant. Saben veure-hi amb claredat. Són generoses i conscients. Els agrada el silenci i saben escoltar-se a si mateixos. Tenen el cor generós. Són persones vives, atractives, amistoses, poc pretensioses i modestes, detesten tot allò vulgar. Estimen la vida en la naturalesa i la calma, tot i no essent molt apassionades, estan plenes d’ imaginació. No són massa ambicioses, i al seu voltant creen una atmosfera de calma i satisfacció. Són artista per naturalesa, molt intel·ligents i imaginatives. El seu signe està lligat a la protecció dels nens, la purificació i la creativitat. Els nascuts sota aquest signe s’ allunyen dels excessos i es conserven saludables. Gaudeixen de la vida en família, malgrat que son poc romàntics. Poden  posseir una tendència al pessimisme  malgrat que son constants per aconseguir els seus fins. En general aconsegueixen l’ èxit com a científics o escriptors, sempre prefereixen treballar a casa.

Missatge: 

«La teva vida està potencialment agraciada i ben equilibrada, com l’esvelt bedoll. La mare natura presideix sobre aquest arbre i li ofereix amor maternal , una relació molt profunda amb la teva mare, i també la motivació per aprendre noves habilitats. Una idea que s’alimenta es materialitzarà. Com el bedoll que creix a qualsevol lloc que caiguin les seves llavors, aprofitaràs al màxim les oportunitats. La seva escorça blanca simbolitza puresa i felicitat»

MITOLOGIA CELTA: Arbre de llum, és un dels primers que treuen les fulles en la primavera. Arbre de la joventut i l’any nou. 

El deu Belenus dels celtes, gals i asturs, o la deessa Frigga dels nòrdics i germànics. eren deidats de les que emanaven energies renovadores. Belenus (que significa brillant) era un deu dels elements lluminosos (Llum, Sol  i Foc), i Frigga era la reina de la fertilitat, la maternitat, l’ amor… Aquests deus estaven simbolitzats en el bedoll, doncs al igual que ells, és el primer dels arbres que treuen les seves fulles, es l arbre de l’escorça blanca i brillant, es l’ arbre de la renovació, del començament. La seva presència és símbol de joventut i puresa, del despertar de la vida, d’ una nova oportunitat vital.

El bedoll és un arbre de notable bellesa, en els temps més antics va aparèixer davant els humans encarnat en una màgica donzella, tota vestida de llum i dotada de grans poders de curació. La mitologia i simbolisme d’aquest arbre s’ estén per variades cultures i religions, tant antigues com modernes. Ha sigut anomenat Arbre de la Vida en distintes cultures. En la mitologia Celta el bedoll era un arbre sagrat, símbol de allò que reneix. Se li atorgava el poder de protegir contra el mal.  Amb la seva fusta s’ elaboraven els bressols i els sonalls dels bebès, complint així una funció de protecció i  purificació de la nova vida. La tradicional escombra de bedoll de les bruixes implica neteja, purificació i màgics miracles. La seva escorça platejada simbolitza puresa i felicitat. 

EL BEDOLL és un arbre purificador i amb moltes virtuts medicinals. Ens diu que cal fer arrels valentes per suportar les adversitats. Ens transmet constància i paciència. Ve amb la força de tot el que recomença per dir-nos que perseverem. La natura encara dorm. Els arbres comencen a sentir el creixent de la llum. És temps de fer neteja i renovar-nos. Bon moment per observar bé la Lluna.

Betula pendula

Senzillament, vinc amb la llum.
Duc el sol sota l’escorça clara del bosc.
En aigües dolces, estiro arrels i afermo la terra.
Sóc la delicada duresa del riu quan l’embat del temps
és glaç i el llamp es fon. I del meu son,
desperto silenciós d’entre les boires desfent el somni.
Respiro i sento com brota la vida a les fulles dels meus dits.

Llunarbori 2017

EL BEDOLL

NOM CIENTÍFIC: Betula pendula

FAMÍLIA: Betulàcies

ORIGEN: Europa i Àsia

DESCRIPCIÓ: Arbre caducifoli que pot arribar a fer fins a 20-30 m d’alçada. L’escorça és llisa; inicialment és de color rogenc, però més tard és blanca amb taques negres.
Les fulles són verdes i fan 4-6 cm de llargada i 2-4 cm d’amplada; tenen forma triangular o de rombe, amb el pecíol d’1-2 cm, amb el marge doblement dentat i acabades en punta. Les fulles tenen propietats medicinals.

FLORACIÓ: Les flors masculines i femenines pengen separades en aments cilíndrics de color verd esblanqueït. Floreix durant l’abril i el maig.

FRUITS: Els fruits tenen dues ales, són petits i estan agrupats formant una mena de pinya.

REPRODUCCIÓ: Es reprodueix per llavors i per esqueixos.

HÀBITAT: Viu en llocs humits i assolellats dels Pirineus, ocupant terres pobres al costat de pins, roures i avets.

Maria Cinta Texidó

Fonts:  Gillian Kemp, Robert Graves,Ignacio Abella. Elena Sixto. www.llunarbori.net

 

Comparteix!