thumbnail_IMG-20210418-WA0045

EL SALZE

«Sóc un falcó en el quer »

Virtut: Melangia

Color de la sort: Daurat

Nascuts entre el 15 d’abril i el 12 maig

MITOLOGIA :

El SALZE EN LES DIFERENTS CULTURES

A l’Orient el salze posseeix un significat de mort però també de permanència i continuïtat. Molts personatges mítics orientals han estat enterrats a l’ombra de salzes. Lao Tsé, el filòsof xinès fundador del Taoisme, sempre meditava sobre el sentit de la vida assegut sota un salze. En la simbologia dels jardins xinesos, el salze representa la docilitat, i es diu que té la capacitat d’allunyar els mals esperits.

En la mitologia grega el salze també era símbol de màgia i misteri i estava consagrat a Hècate, Circe, Hera i Persèfone. La deessa fetillera Circe va plantar salzes ploraners vorejant un cementeri que es trobava prop d’un riu per tal de poder fer-hi màgia, ja que una estesa creença deia que la convergència de la Lluna, el salze i l’aigua proporcionava una trinitat màgica. Persèfone, deessa de la primavera també reina dels morts, tenia un bosc de salzes ploraners en l’ avern (infern).

En la mitologia sumèria Bel era el deu del salze, convertit en Belenos en la mitologia celta.

En la mitologia celta el salze estava associat a la mort. Els celtes consideraven el salze com un dels seus 21 arbres sagrats. Era l’arbre de l’encantament i de la melancolia. L’utilitzaven en les seves cerimònies fúnebres. El Salze, en l’alfabet Ogham dels celtes, representa els ritmes femenins i lunars de la vida. La recerca de l’aigua i els moviments de las marees es regeixen per l’ atracció de la Lluna. Aquesta en els seus ritmes mensuals, és de sexe femení, en contrast amb els girs diaris i anuals del Sol masculí.

En la Bíblia els salzes són mencionats en vàries ocasions, essent la més coneguda la del principi del salm 137, on els israelites captius ploren junt als salzes dels rius de Babilònia recordant a Sión (Jerusalem). Els salzes estan relacionats amb la tristesa, la nostàlgia i el plor.

INTERPRETACIÓ

L’aspecte del salze, amb les seves branques i fulles penjant cap al terra, evocant tristesa i melancolia, ha fet d’aquest arbre, una constant font d’inspiració en la literatura universal. Mencionat per autors com Gustavo Adolfo Becker en les seves rimes, o Shakespeare en Otel·lo, el salze ploraner ha inspirat també un munt de contes, llegendes i poesies en totes les èpoques.

El salze ens ensenya la lliçó de la vida en la mort. Els finals són només inicis, i el nou creixement ve del canvi. El salze està fortament vinculat amb la Lluna i, per aquesta raó, s’acostuma a coordinar la seva pràctica espiritual amb les seves fases.

Passar temps al costat de salzes en Lluna plena només pot augmentar la potència dels coneixements i la comprensió. El salze sempre ha sigut conegut com un arbre dels somnis. Aquesta és l’energia de la Lluna del salze, que ens posa en contacte amb els nostres sentiments i emocions profundes. Els nostres profunds pensaments inconscients ens parlen a través dels nostres somnis.

LES PERSONES SALZE

Persones belles, melangioses, atractives, sociables i honestes. En general tenen molt atractiu pel sexe oposat. Poden mostrar-se difícils per a conviure-hi ja que, sovint, es mostren massa exigents. En general sofreixen en l’amor si no troben el recolzament adequat en la seva parella, tenen molta necessitat d’afecte. Fràgil per dins, però es recuperen aviat.

Toleren més bé els defectes aliens que els propis. Són somniadors sense descans i acostumen a ser capritxos. Estimen les coses belles i de bon gust, i gaudeixen dels viatges i la comoditat. Valerosos i amb ànima de viatjants, alhora gaudeixen d’estar a casa i poden ser força casolans.

Posseeixen una excel·lent intuïció, que augura bons èxits en els negocis, i pel seu encant i atractiu natural triomfen com a models o actors; bon sentit artístic.

MISSATGE

La teva fèrtil força interior és la teva incansable flexibilitat per a adaptar-t’hi quan sorgeixen obstacles. Els teus desitjos poden teixir-se per a prendre forma, de la mateixa manera que amb els brots flexibles del salze es fan cistells.

El salze és símbol del pensament constructiu i la màgia; saviesa i progrés creixen sense descans, com un arbre que brota cap a dalt des de les seves arrels en la terra. Amb una íntima connexió amb el moviment de les aigües i el món de les emocions, representa el costat fosc de la natura.

És hora de sentir el canvi intern que et demana ser sincer i escoltar la teva intuïció per acollir el moment present.

Poema del Salze

Llunarbori 2017

“Estimo la llum i l’aire pur, i en aigües transparents, m’hi veig la Lluna de cara.

I hi danso.

Cançons i emocions de l’aigua clara que em banya les branques que el vent em pentina.

Tinc la saviesa de la natura, sóc instintiva i curativa.

Troba inspiració a aquell que beu del meu encanteri, i riu avall, llença les pors.”

 

Maria Cinta Texidó.

Fonts: Gillian Kemp. Robert Graves. Ignacio Abella. Elena Sixto. www.llunarbori.net

Comparteix!