48358400_2209081835789514_3883263907237724160_o

EL TRULL ALENYÀ

La història del Trull comença amb en Josep Alenyà , besavi de l’actual Propietari, fa uns dos-cents anys, quan feia anar les moles de pedra amb el cavall i premsava a mà. Va continuar l’avi Tomàs i després el seu fill Josep, qui va instal•lar el sistema actual fa uns setanta anys aproximadament. Aviat, en Josep Alenyà Ros, besnét del fundador, passarà el testimoni al seu nebot Jordi Oliver , qui continuarà amb la mateixa manera tradicional de fer oli, per obtenir la màxima qualitat , com ha estat sempre norma de la casa.

SISTEMA TRADICIONAL DE FER OLI

Les olives de varietats autòctones , argudell i arbequina , arriben al molí , portades pels pagesos de la comarca . A continuació , passen per un bisenfí fins a les moles de pedra que les aixafen . D’aquí passen per tub fins als cabassos on s’escampa la pasta manualment , que es va posant per capes a la vagoneta que la portarà fins a la premsa . Un cop a la premsa l’oli comença a rajar i va a parar a les tines . Seguidament , es passa per una màquina que té 70 anys i més de 200 filtres , que separa l’oli de l’aigua i el porta cap a les tines definitives a punt per envasar .
Sent un sistema de primera premsada en fred , l’oli que s’obté es d’una qualitat màxima amb una acidesa de menys d’1 grau i amb una caducitat donada per la conselleria de Sanitat de dos anys . Això fa que no es pugui competir en preu amb les cooperatives que , mecanitzades i premsant en calent, fent que s’obtingui , amb la mateixa quantitat d’olives i menys esforç , més oli però d’una qualitat , color i sabor molt inferior.

http://eltrullalenya.com

Comparteix!