Ramon C

Exposició sobre Ramon Casas

      Per celebrar el seus 40 anys de trajectòria, la Galeria Gothsland ha organitzat una interessant exposició dedicada a Ramon Casas. La Gothsland s’ha dedicat en aquests anys a exposar obres d’artistes del Modernisme i el seu director Fernando Pinós va crear el 2010 el Museu del Modernisme Català amb mobles, pintures i escultures dels principals artistes d’aquest estil artístic i que s’ha convertit en un museu de referència imprescindible per qui vulgui conèixer aquest període creatiu de l’art català. Ramon Casas (Barcelona, 1866  – 1932)  és, junt amb Santiago Rusiñol, el pintor modernista que ha assolit més popularitat. Fill d’una família acomodada que mai es va oposar al seu temperament artístic va poder estudiar a París i viure una vida bohèmia daurada de jove de bona família. En la seva època va ser l’artista escollit per la burgesia catalana per ser immortalitzada en nombrosos retrats de gran qualitat.
      La part mes lluïda de l’exposició l’aporten sis magnífics olis sobre tela dels quals destacaria “La parisenca” (1900) on plasma un ideal d’elegància femenina utilitzant com a model Clotilde Pignel, que pertanyia a la família de propietaris de l’establiment de pintura de París on Casas i Rusiñol compraven el seu material. Un altre retrat, el de Glòria Codina (1929), mostra un Casas que sap transmetre tota la distinció i elegància de la persona retratada. “Tamarit” (1926) i “Pla de Palau” (1900) són excel·lents mostres de paisatge marí i urbà respectivament. “La Cotxera” (1907) és una obra de grans dimensions amb un tema costumista on queden reflectits dos dels mitjans de transport de l’època: la tradicional tartana i el cotxe de benzina que es començava a imposar. No en va Ramon Casas ha estat considerat el pintor de la vida moderna, de la incipient modernitat  que es vivia en aquella època i de tot el que donava a entendre que els temps estaven canviant. “Al Claustre” (1915) és una obra de gran bellesa i misticisme en la que es mostra una monja caminant per un claustre romànic.
      La resta d’obres són una sèrie d’extraordinaris carbonets sobre paper on Casas demostra la seva gran habilitat per a dibuixar persones. Hi ha algun personatge de l’època i sobretot diversos retrats de Júlia Peraire, la seva model per excel·lència, la qual va representar moltes vegades de les més diverses maneres, i amb la qual s’acabaria casant. Júlia és representada amb un aire misteriós i a la vegada sensual, el que li dóna un encant especial. I és que amb Ramon Casas assistim al naixement de la dona moderna. La dona que condueix, beu, fuma, llegeix, es forma i cuida de si mateixa. Elegant i desenfadada al mateix temps, i que sap desenvolupar-se en societat.
      L’exposició es completa amb diversos cartells publicitaris que va fer destacant el dedicat a la selecta revista “Pèl & Ploma” on una dona elegantment vestida, estirada en un sofà, en llegeix un exemplar. Sofisticació i simbolisme decadent s’apleguen per aconseguir unir art i publicitat. També s’exposen uns quants retrats de “Manolas” que Casas va cultivar i que eren una de les maneres “exòtiques” de retratar les dones en aquella època.
      Com a sorpresa d’impacte i que dóna ambientació a l’exposició, cal destacar la presència al mig de la sala d’un cotxe marca “Renault Ax” del 1908 molt semblant al que tenia l’artista i que també va reproduir en algunes de les seves obres.

Joan Solà Coll

Fotografia:

“La parisenca”, 1900
oli sobre tela
107 x 70 cm.

Comparteix!