IMG-20210218-WA0080 (1)

Freixe

18de febrer AL 17 de març

«Des del centre més intern de la teva psique, la teva bona influència irradia escampant llum»

Significat: Influència. Arbre del renaixement de protecció i endevinació. Se’l considera un talismà contra energies negatives.

Virtut: Ambició

Color de la sort: blanc i negre

MITOLOGIA CELTA: 

El 18 de febrer comença, segons el calendari arbori reconstruït per Robert Graves, el mes celta del freixe, «Nuin», que correspon a la lletra «N» del alfabet Ogham. 

Pels celtes el freixe va ser també un arbre molt venerat i un dels arbres sagrats d’Irlanda. Era considerat  el màxim representant del cicle vital de la natura doncs és el primer en celebrar l’arribada de la primavera, omplint-se de brots primerencs. També el primer en anunciar la tardor en les seves fulles, que es tornen grogues i daurades. Pels celtes, igual que per a els Vikings, el freixe era un arbre que connectava el mon dels homes amb el mon dels deus. Per ells el freixe era Yggdrasil, «el mes gran i més bonic de tots els arbrers. Les seves branques s’estenen sobre la terra i arriben fins el paradís» A dalt de tot vigila una àliga; a la base, un dragó. Entre els dos, un esquirol de dalt a baix. 

Les persones freixe:  Son persones excepcionalment atractives, vivaces, impulsives, exigents, que saben passar completament de les critiques. Força ambiciosos i Intel·ligents, estan plens de talents. 

Malgrat que poden ser molt egoista, en general son persones de  fiar i dignes de confiança,. Els natius freixes estan dotats d’un gran magnetisme. Moltes vegades s’equivoquen per impulsivitat, però no lis afecten les crítiques i tenen bona estrella. Són amics lleials malgrat el seu egocentrisme. 

En l’amor són fidels i prudents, més racionals que sentimentals. Ara, vegades,  deixen que el seu cor els controli i els agrada jugar amb el destí, malgrat que assumeixes les relacions seriosament.  

Son persones que s’adapten fàcilment a tot tipus de situacions i malgrat el seu aspecte fràgil i delicat posseeixen una gran fortalesa d’esperit. 

Solen sentir-se atrets pel mar…potser per la seva naturalesa sommiadora i imaginativa, que contraresta amb el seu fort sentit pràctic. 

Poden sobresortir com a polítics o actors, però si no aconsegueixen les seves fites prefereixen retirar-se de la vida pública. 

Missatge: 

«Ets força fort per aguantar tu sol i triomfar sobre les dificultats, com el rugós freixe, que no tolera que creixi res verinós dins la seva espessa ombra. 

La sàvia medicinal dels seus borrons i escorça mostren que tens el poder de remeiar fàcilment una situació. T’aferres firmament a allò que creus correcte, com fan les seves fibroses arrels s’aferren a la terra que el sosté. Estàs sa i estalvi de tot mal de la mateixa manera que el freixe: si es talla reviu fàcilment i produeix fills. Potser aviat estenguis les teves ales i volis cap a noves pastures, com les llavors alades del freixe que volen amb el vent de la  tardor.»

 Poema del freixe

«Creixo amb la força immensa del mar i
sóc també la barca que hi navega.
I en fonda terra, hisso les branques,
per fer volar les llavors
i deixar que el vent les endevini,
com paraules que germinen,
arrelant en la profunditat del saber donar fruits.
M’obro al present i m’entra el bon temps.»

Llunarbori 2017

 

EL FREIXE  

NOM CIENTÍFIC: Fraxinus 

FAMÍLIA: pertany a la família de l’olivera (Olea ceae). 

ORIGEN: Es troba en la Europa mediterrània i Àsia Menor; on millor es desenvolupa és en les terres fèrtils de sòls calcaris i ambients humits, és molt versàtil i s’adapta bé a una gran varietat de climes.

DESCRIPCIÓ: Arbre caducifoli que creix relativament ràpid, desenvolupant una potent arrel central que posteriorment es ramifica en arrels laterals i aconseguint una altura d’entre vuit i quinze metres, malgrat que pot aconseguir els vint.  La seva escorça és de color gris verdós; és llisa quan l’arbre és jove i es clivella quan l’arbre és vell.
Les fulles són compostes, amb 5-11 folíols allargats i amb el marge dentat; són de color verd fosc per l’anvers i més pàl·lides pel revers. 

FLORACIÓ: flors hermafrodites, en petits raïms que apareixen a finals d’hivern i principis de primavera.

FRUITS: El fruit és una sàmara allargada i alada que conté una llavor. Els fruits pengen en ramells. 

ALTRES INFORMACIONS: La seva fusta és utilitzada per fer mànecs d’eines i mobles.
Les fulles són apreciades com a menjar del bestiar.
A l’alta muntanya s’hi fa el freixe de fulla gran (Fraxinus excelsior). 

 

Maria Cinta Texidó

Fonts:  Gillian Kemp, Robert Graves,Ignacio Abella. Elena Sixto.http://www.llunarbori.net

 

 


Comparteix!