secret_pagines_pagines_imatge_172-ametn

L´Ametlla de mar

L´Ametlla de mar està situada a la zona costanera entre el Cap de Terme al nord i el barranc de l’Àliga al sud. Limita al sud amb el terme del Perelló, al nord-oest amb el de Tivissa (Ribera d’Ebre) i al nord-est amb el de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant (Baix Camp). Pels 14 km de costa que s’estén el terme de l’Ametlla de Mar hi ha diferents nuclis dispersos de població: (De nord a sud, seguint la costa).

Calafat
Sant Jordi d’Alfama
Les Tres Cales
L¡Ametlla de Mar (Nucli Urbà)
Roques Daurades (abans Roques Dorades)

Realment hi ha poques dades documentals dels primers nuclis de poblament de l’Ametlla de Mar fins al segle XVIII, quan —a conseqüència de l’impuls de poblament de Carles III— sorgí el poble modern com a nucli pescador adscrit al municipi del Perelló.

Coincidint amb l’arribada de pescadors valencians al poble (diverses fonts citen com a procedència Benidorm i el Grau de València), l’Ametlla fou creixent amb xifres importants durant el segle XIX i aconseguí començar el segle XX amb 2.500 habitants.

Els anys trenta foren una mala passada per als habitants del poble. Es produïren importants moviments migratoris a Palamós i, en menys mesura, a Roses. Aquests moviments es concentraren des de la postguerra civil fins la dècada dels seixanta, en què els corrents incipients d’immigrants i turistes transformaren els nuclis de poblament del poble.
El 2 de febrer, la Mare de Déu de la Candelera, patrona del poble. Es realitzen diversos actes durant uns quatre dies de contingut cultural, esportiu i religiós.
Març-Abril: se celebra la Fira Alternativa i de Productes Naturals, acompanyada de la Mostra d’oficis antics. Tot un seguit de parades amb productes artesanals i naturals (tallats de fusta, espècies, penjolls, etc.) formen aquesta fira que tradicionalment se munta a la Plaça Nova.
L’1 de maig, la bicicletada popular. Els participants se desplacen des de davant de l’Ajuntament (Avgda. Batlle Josep Pijoan) fins al Mas Platé escortats per les autoritats, a les 9 del matí. Un cop allí es fan diverses competicions (jocs esportius infantils, curses) acompanyades d’una botifarrada i sardines per tothom.
La Diada al castell de Sant Jordi d’Alfama. Es realitzen activitats de caire esportiu i gastronòmic; sardinada popular, concurs de paelles i diversos tornejos de futbol platja i voleibol.
El 25 de maig, Corpus. Es decoren els carrers amb elements naturals, que formen les famoses “catifes de Corpus”.
El 29 de juny, Sant Pere, patró dels pescadors. Es passeja el patró”a bord” d’una embarcació escollida i es realitzen diverses exposicions i competicions esportives.

Gastronomia
Arrossejat
Fideuada (o fideus rossejats; també, per analogia, fideus arrossejats i, per ultracorrecció, fideus sejats)
Suquet de peix calero (propi del poble)
Dolços
Coraçons
Farinosa
Pastissets (de cabell d’àngel o de crema).

Fotografia: Ariadna Consarnau

Comparteix!