secret_pagines_pagines_imatge_682-nogal

Noguer (Juglans regia)

Noguer (Juglans regia)
Català: Noguer, noguera
Castellà: Nogal
Basc: Intzaurrtze
Gallec: Noceira,conchiro
Portuguès: Nogueira
Francès: Noyeer commun
Italià: Noce comue
Anglès: Walnut
Alemany: Walnussbaum

Tot i que pròpiament el noguer o noguera sigui un arbre no per això deixa de pertànyer al món de la botànica, per això l’he volgut incloure com a planta remeiera degut a les seves propietats medicinals.

Les fulles fresques de la noguera, preses en infusió, es varen fer servir per a combatre les escròfules i la icterícia. Aplicada en loció evita la caiguda del cabell, i, segons la creença popular, l’olor de les seves fulles atrau les puces. Les nous cuiden la salut del cor i de la pell.

Aquest arbre conté propietats curatives i certament regeneratives de certes funcions de l’organisme. A més des de molt antic s’ha utilitzat les seves fulles per preparar tintures que s’apliquen a teles i al cabell, doncs per la seva capacitat colorant matisa suaument tant les teles com el cabell blanc de cabells blancs, retornant-li el seu natural color sense ser agressiu al cuir cabellut.

El te preparat amb fulles de noguera és propici i benèfic en: Diabetis – Problemes estomacals com a obstrucció – Problemes hepàtics – Anèmia en persones de totes les edats – Desintoxica la sang netejant-la de les seves impureses – Afeccions de la pell, com en el cas d’acne – Nafres bucals – Mala circulació sanguínia – Problemes limfàtics – Poca activitat glandular – Debilitament físic generalitzat – Tuberculosi òssia – Herpes – Flux – Ferides supurants – Inflamacions oculars – Penellons – Sífilis – Picades d’insectes – Paràsits interns – Raquitisme – Icterícia – Escrofulosis – Hemorroides
Usos farmacològics
Les fulles del noguer o noguera tenen importants quantitats de tanins de tipus gàl·lic i el·làgic. També hi són presents naftoquinones fonamentalment la juglona, que cristal·litza de color taronja i té un sabor amarg. Concretament, és la 5-hidroxi-1,4-naftoquinona. A més en la coberta del fruit hi ha olis essencials que serveixen per aromatitzar les conegudes ratafies del Pallars. Com a principis actius també hi són presents l’inositol, els derivats flavònics i la vitamina C.

Les fulles i la nogalina (càscares verdes dels fruits), contenen abundants tanins que li confereixen la seva important propietat astringent. Són coneguts els seus efectes com antidiarreic per l’efecte astringent dels tanins i com astringent dermatològic també per l’efecte d’aquest mateixos tanins sobre la pell. Els usos aprovats per la Comissió E del Ministeri de Sanitat d’Alemanya són exclusivament davant dermatitis inespecífiques. Altres usos tradicionals reconeguts són en el tractament de la diarrea aguda d’origen bacterià o no i, sobretot, per guarir infeccions parasitàries intestinals. Altres usos més tradicionals són envers afeccions dèrmiques com cremades, úlceres dèrmiques o pruït.
Propietats conegudes:
Astringents, cicatritzants, antidiarreiques, antifúngiques, bactericides, antisèptiques, hipoglucemiants, hipotensor (les fulles) s’està investigant possibles accions antitumorals.

Indicacions:

Diarrea aguda (origen bacterià o no)

Infeccions parasitàries intestinals

Dermatitis inespecífiques

Ccicatritzacions de ferides, úlceres i llagues

Afeccions dèrmiques com cremades, úlceres dèrmiques o pruït

Èczemes de la pell i acne

Rentats vaginals

infeccions en vies respiratòries, angines i estomatitis

Diabetis

Higiene bucal

Estimulant pel creixement del cabell.

Elevat valor nutritiu de les nous (contingut proteic similar al de la carn).

Ús intern
Diarrea: fulles, pel seu contingut en tanins, són astringents i poden utilitzar-se per combatre la diarrea. Cal la decocció d’una culleradeta de fulles seques fetes esmicolades per got d’aigua durant 10 minuts. Cal prendre un parell de gots al dia.

Hipotiroidisme: les nous, especialment les nous verdes, contenen components que estimulen la producció de les hormones tiroïdals. Cal la decocció de 4 nous per litre d’aigua durant 20 minuts. Beure dos tasses d’aigua. Menjar nous fresques o utilitzar l’oli de nous cru en amanides.

Suor: la preparació anterior també pot utilitzar-se per tractar l’excés de suor.

Tènies i solitàries: l’oli de noguera s’ha utilitzat per expulsar aquests paràsits de l’intestí. Per sopar, amanir un plat de patates bullides amb 60 gr d’oli de noguera.

Ús extern
Les propietats astringents, antifúngiques i antisèptiques que exerceixen les juglones de les fulles i les cobertes de les nous, s’utilitzen com bactericides i vulneràries.

En el tractament extern de la pell: infusió al 10% de fulles seques en un litre d’aigua. Aplicar compreses mullades sobre la zona afectada. També, afegir un grapat de fulles seques dins l’aigua del bany. Pel tractament de la sarna, coure un grapat de càscares de nou en un litre d’aigua fins que l’aigua disminuexi al 50%. Rentar-se amb aquesta aigua.

Prevenció de la caiguda del cabell. Una aplicació de la infusió anterior sobre el cabell ajudarà a prevenir la seva caiguda. També s’ha proposat l’extracte del pericardi.

Tractament de les infeccions vaginals. Un rentat amb aquesta infusió ajudarà a eliminar els microorganismes del flux vaginal.

Afeccions en l’aparell respiratori. Les propietats astringents i bactericides d’aquesta planta poden aprofitar-se per realitzar gargarismes amb els que tractar afeccions de l’aparell respiratori com les angines i la faringitis.

Prevenció del carrall a les dents. Fer glopeigs amb la infusió prèviament explicada.

Altres usos

Les juglones constitueixen un colorant natural utilitzat per la fabricació de tints per als cabell, molt utilitzat en la indústria de la cosmètica, anomenat nogalina. La fusta de noguer és considera la més apreciada i preuada de les fustes europees. En ebenisteria se’n fan objectes com pianos o culates d’escopeta. De vegades es conrea només per la fusta sense interessar les nous i aleshores es pot fer en terres més fredes. Dóna bona llenya i bon carbó.

Les nous o anous destaquen pel seu contingut en olis vegetals poliinsaturats. Encara que contenen àcid oleic (monoinsaturat) com l’oli d’oliva, el provat efecte reductor del colesterol és degut a la seva riquesa en àcid linoleic i alfalinoleic (poliinsaturats). Aquests darrers olis també fan que sigui útil en la prevenció de malalties en el circuit circulatori. La ingesta habitual de nous permet reduir fins un 50% el risc de patir aquestes malalties, com l’infart de miocardi o l’angina de pit, per tant es poden considerar antianginoses.

A més, aquests olis augmenten l’elasticitat arterial, prevenen la formació de coàguls i rebaixen la tensió arterial. Aquesta capacitat d’afavorir la circulació de la sang és deguda a la transformació de l’àcid alfalinoleïc en prostglandines responsables d’evitar l’aparició d’aterosclerosis.

Menjar unes 5 nous 5 cops per setmana, en comptes d’altres fonts animals com el llard o la carn animal, és una bona manera de cuidar el cor. No obstant això, cal recordar que les nous, com la majoria de fruita seca, proporcionen una elevada quantitat de calories.

Són una bona font de vitamina E i calci, aporten també una petita quantitat de vitamina C i B, i zinc, són un Antianginós natural.

Les nous destaquen fonamentalment pel seu olis vegetals poliinsaturats. Encara que, com l’oli d’oliva, conté àcid oleic ( monoinsaturat) de provat efecte en la reducció dels nivells de colesterol en la sang,la seva riquesa en acidifico linoleic i alfalinoleic ( poliinsaturats) li confereixen propietats encara mes interessants per rebaixar aquest component i prevenir malalties del sistema circulatori que afecten al cor i a les artèries. La utilització habitual de nous en l’alimentació permet reduir fins a en un 50 % el risc de sofrir malalties cardiovasculars, com l’infart de miocardi o l’angina de pit. Estudis realitzats han demostrat un poder fins i tot superior als olis monoinsaturats tan coneguts com l’oli d’oliva per reduir el colesterol de la sang, especialment pel que fa al colesterol de baixa densitat o LDL , per augmentar l’elasticitat arterial, per prevenir la formació de coàguls i rebaixar la tensió arterial. Aquesta capacitat per fluïdificar la sang s’atribueix sens dubte a la transformació de l’acidific alfalinoleic en prostglandines responsables d’evitar l’aparició de l’aterosclerosi. Menjar unes 5 nous unes cinc vegades per setmana, en comptes d’obtenir greixos d’altres fonts animals, com el llard, la mantega, la carn animal o els seus derivats, és una bona manera de cuidar el cor. Cal destacar la importància d’aquest tipus d’olis en la prevenció o tractament de malalties com l’alzheimer , la depressió o l’esclerosi múltiple.

No obstant això no hem d’oblidar que les nous, com la majoria dels fruits secs, proporcionen una quantitat molt elevada de calories ( gairebé 700 per cada 100 gr.) pel que no podem abusar d’elles en cas d’obesitat i sempre tenir en compte el conjunt total que aquests aliments representen en el total de la dieta. El millor és considerar-les com a aliment de substitució d’altres fonts no tan saludables. Utilitzades com a tal, les nous, pel seu contingut en serotonina, constitueixen un element molt saciant que poden contribuir a evitar la sensació de gana i cobrir els antulls o ganes de picar aliments a tota hora, per la qual cosa ajudaran a prevenir l’obesitat .

Les nous constitueixen una bona font de vitamina I, amb propietats antioxidants, per la qual cosa resultaran molt eficaces per evitar la influència negativa dels radicals lliures en la salut orgànica. A més de cuidar el bon estat del cor, prevenen l’aparició de moltes malalties. Si a aquesta vitamina li vam sumar les petites quantitats de vitamina C, ve a sumar a la seva capacitat per desintoxicar l’organisme.

Les nous contenen molt calci el que les fa ideals per prevenir l’osteoporosi i mantenir els ossos en bon estat. Serà molt recomanable en persones majors que poden tenir més facilitat a descalcificar-se, sobretot en dones que es trobin en la postmenopausia i en les quals l’osteoporosi sol presentar-se amb freqüència. Pel seu baix contingut en hidrats de carboni resulten adequades per a l’alimentació dels diabètics ja que permeten estabilitzar els nivells de glucosa en la sang.

Resulten molt interessants per a l’alimentació infantil i juvenil, atès que, pel seu contingut en Lecitina i vitamina B constitueixen una bona manera d’alimentar el cervell i permetre que els estudiants tinguin bons resultats en els seus estudis.

Creences d’un temps passat

El noguer i les nous sempre han tingut propietats màgiques aplicades a les profecies, saviesa o bé la ciència ja sigui a la Península Ibèrica com a Europa i també efectes negatius com que era un arbre maleït per atraure tota classe de desventures i mala sort a tothom qui dormia sota la seva ombra, també al fet que les fulles s’utilitzaven per a provocar els avortaments i esterilització de les dones. En canvi el seu fruit, va ser un eficaç remei per treure el mal d’ull i per descobrir bruixes i bruixots i també els celtes li van atribuir poder afrodisíac i era considerat com el menjar del déus fins i tot i era reconegut com a símbol de fertilitat alhora.

Per desfer els mals auguris que suposa dormir sota la seva ombra, que com s’ha dit és perjudicial per la salut, si un s’hi vol reposar, ha de collir-ne abans tres fulles i llençar-les per darrera l’esquena, perquè, diu l’ombra del noguer, “si no em fas mal, jo te’n faré”. També hi ha gent que trenca abans els branquillons i amb això el mal de cap o molèsties adverses queden esvaïdes .

Jaume Pardo

Comparteix!