P1250425

“Pan y quesito”

Tornes de vacances amb certes ganes d’estar a la teva casa enyorada, el teu llit, els teus espais, el teu cau on hi són els teus llibres. Només arribar ja t’adones que també enyoraràs el temps tranquil del poble, el silenci, l’aire sa del nord, les nits estrellades, l’olor a mil plantes , les tardes de xerrameca, els senders i els arbres…i, sobretot, el bon menjar. 

El formatge i el pa d’aquestes pobles de la muntanya burgalesa són una delícia pels paladars. Si no et mous de casa, la furgoneta del pa arribarà al poble dues o tres vegades per setmana i et podràs comprar una bona torta i també  unes rosquilles o un paquet de magdalenes casolanes. Pels més sibarites i disposats a recórrer món per un bon pa, en Quintanilla de Valdivielso trobarà un dels pocs forns de llenya de foc directa on es fan unes bones “hogazas” . Sinó podem anar a buscar pa totalment artesà a Zael o Madrigal del Monte. Però també cal destacar el pa de Herrera, Alar del Rey, Valdeporres i el de la “tahona” de Melgar de Fernamental. 

El formatge també es pot comprar a les furgonetes que arriben als pobles. A Cañizar   de Amaya solen portar el formatge de Sasamón que a mi m’encanta. És un producte de qualitat, la seva varietat “Peña Amaya” ha obtingut dues estrelles en els premis Great Taste Awards  aquest any a Londres, per la seva elaboració amb llet crua i una curació per sobre els sis mesos. 

Els millors formatges  de la zona son els de Sasamón, Ilújor, formatge de la Casona de los Pisones i formatges Rico. Estan elaborats amb la  millor llet d’ovella churra, de llet crua, de color palla i olor a Prat.

Text i fotografia: Maria Cinta Texidó i Font

 

Comparteix!