secret_pagines_pagines_imatge_85-img034___Joan_Colom

Petit homenatge a Joan Colom

Joan Colom és un artista català, nascut a Barcelona el 1921 i forma part d’una generació de fotògrafs que durant la dècada dels anys 50 van encapçalar un moviment renovador del llenguatge fotogràfic.

Aquest corrent és denominat Nova Avantguarda pel prestigiós critic d’art Josep Maria Casademont i el propi Joan Colom és considerat com l’artista que tanca aquest moviment que va tenir el seu precursor en Català- Roca i el grup AFAL.

Joan Colom inicia vocacionalment la seva activitat fotogràfica el 1957 quan entra a formar part de l’Agrupació Fotogràfica de Catalunya d’on encara és soci. Participa per poc temps en diversos salons i concursos i és integrant i creador del grup El Mussol, formació que sorgeix del desig de donar sortida a les inquietuds d’aquells artistes amb una fotografia realista i directa lluny de qualsevol criteri acadèmic.

Amb aquestes premises, Joan Colom troba al barri del Raval de Barcelona l’escenari de la seva obra. Fascinat per la riquesa i diversitat d’aquella vida que succeïa pels carrers, per a ell era bàsic fotografiar sense mirar pel visor. La seva preocupació es centrava en atrapar els moments de forma espontània sense ser descobert . Treballava amb una Leica M2 que sempre ha estat la seva única càmera fins fa poc. Aquest aparell li permetia fotografiar en aquelles peculiars condicions.

Joan Colom sempre va retratar, amb un esperit molt respectuós, els personatges que integraven aquell entorn amb la voluntad de reflectir una realitat social fent crítica d’aquella situació de pobresa i marginació.

El seu treball va ser mostrat per primera vegada a la Sala Aixelà de Barcelona el 1961. L’exposició portava per títol “El Carrer” i va ser un èxit no exent de polèmica, el contingut d’aquell material xocava amb el moment polític i social de l’època. Després d’aquesta primera exposició en van seguir moltes altres per diverses poblacions de la península. Arran d’aquelles exposicions es publica un llibre amb les seves fotografies i textos de Camilo José Cela a l’abril de 1964.

Joan Colom va abandonar temporalment tota activitat fotogràfica per motius personals , posteriorment la va reprendre amb tot l’entusiasme dels primers temps, sempre centrat en l’entorn de Ciutat Vella. És un treballador incansable i dedica quasi tot el seu temps a aquesta activitat, tant al carrer com al seu estudi organitzant la seva obra i atenent els seus compromisos.

En els darrers anys el seu treball s’ha exposat en reconeguts museus i galerias nacionals i internacionals consolidant aquest fotògraf dels baixos fons barcelonins en el panorama artístic internacional.

Joan Colom va ser guardonat el 2002 amb el Premio Nacional de Fotografia, concedit pel Ministerio de Cultura. El 2003 rep la Medalla d’Or de la Ciutat atorgat per l’Ajuntament de Barcelona. El 2005 rep el Premi Nacional d’Arts Visuals de la Generalitat i el Premi Ciutat de Barcelona d’Arts Plàstiques. El 2006 la Generalitat li fa entrega de la Creu de Sant Jordi.

Joan Colom
1921  – 3 de setembre de 2017-Barcelona

Redacció The Secret la Editorial

Comparteix!