possessor uncut

Triomf incontestable de Brandon Cronenberg i el seu ‘Possessor Uncut’ al 53è Festival de Sitges

Amb l’entrega virtual del Gran Premi Honorífic a David Lynch aquest diumenge 18 d’octubre, seguida de la projecció del seu emblemàtic film ‘L’home elefant’ (1980), finalitzava una de les edicions més estranyes de tota la història del Festival de Sitges degut a les circumstàncies que tots coneixem. En la cerimònia de clausura de la 53è edició del Festival, que posava fi a onze dies de projeccions, també s’han entregats els guardons a les pel·lícules premiades.

    La triomfadora de la 53 edició ha estat ‘Possessor Uncut’ de Brandon Cronenberg, fill del referent del cinema fantàstic canadenc David Cronenberg. Després de guanyar com a millor director revelació per ‘Antiviral’ (2012) al mateix certamen sitgetà, enguany Brandon Cronenberg assoleix l’excel·lència amb el film de ciència ficció en clau de thriller de terror ‘Possessor Uncut’ ja que ha estat reconegut com a millor director mentre que la seva pel·lícula ha estat escollida com la millor.

     Enmig d’un palmarès ben dispers ha destacat el domini de la cinematografia francesa.  ‘La nube’ del debutant Just Philippot, un drama familiar d’una mare desesperada per mantenir la producció d’una explotació de saltamartins i procurar així el benestar dels seus fills, s’ha erigit en un dels grans títols del festival a l’endur-se el Gran Premi del Jurat i el premi a la millor interpretació femenina per a Suliane Brahim en el paper d’una mare sacrificada fins a la follia.  

      Un dels títols més celebrats de la present edició, la comèdia absurda de dos amics ben rucs, ‘Mandibules’ del Quentin Dupieux – cineasta habitual del certamen català -, ha aportat a la seva parella protagonista Grégoire Ludig i David Marsais el premi compartit a millor interpretació masculina. Mentre que el Premi de la Crítica José Luis Guarner ha estat per la comèdia juvenil licàntropa ‘Teddy’ dels germans bessons Ludovic Boukherma i Zoran Boukherma, ambientada a la Catalunya Nord.

      El premi al millor guió ha estat per Márk Bodzsár, Juli Jakab i István Tasnádi, responsables de l’escriptura de la singular comèdia hongaresa ‘Comrade Drakulich’ de Márk Bodzsár. El guardó als millors efectes especials ha recaigut en Maks Naporowski, Filip Jan Rymsza i Dariush Derakhshani per l’enigmàtica i suggeridora ‘Mosquito State’ del polonès Filip Jan Rymsza. El premi a la millor música ha estat per Bingen Mendizábal i Koldo Uriarte, responsables de la banda sonora de l’arriscat film de terror espanyol ‘Baby’ del basc Juanma Bajo Ulloa. D’altra banda, el premi del públic ha estat per l’estilitzada pel·lícula catalana de terror caligaresc ‘La vampira de Barcelona’ de Lluís Danés. 

Joan Millaret Valls

Comparteix!