secret_pagines_pagines_imatge_10425-secret_pagines_pagines_imatge_10829_unnamed_(32)

Un barceloní a la Guerra de Cuba-Alex González i Esquerdo

A MANERA DE PRÒLEG

“Endinsar-nos en el món literari de l’Àlex González Esquerdo significa submergir-nos en un bany d’Història ben explicada i en el mar tan complex, tan apassionant, de mil històries particulars possibles. Som en aigües d’allò que alguns anomenen la versemblança literària.

Bon historiador, l’Àlex sempre ens convida, a través dels seus textos, a viatjar per entremig de fets rigorosament explicats, molt ben documentats, i poder entendre així tot allò que va condicionar la vida senzilla de persones anònimes, víctimes del moment històric en què els va tocar néixer i viure i morir. Criatures sense altre maldecap que la feina diària de sobreviure enmig d’una realitat ingrata, éssers humils sense altra pretensió que una mínima tranquil·litat presidint les seves vides.

L’autor dibuixa aquests personatges inventats amb tant de rigor humà i amb tan fines pinzellades psicològiques, que aviat s’enlairen per damunt de les ratlles que els fan possibles amb l’autoritat que només prenen els personatges més autèntics, els éssers que, de ben segur, podrien haver existit perquè les seves històries particulars no són altra cosa que una mostra de la Història viscuda col·lectivament, d’aquella Història de què sempre són víctimes els més innocents.

És d’aquesta manera que s’alcen del paper i es converteixen en herois: perquè representen una generació sencera d’homes i de dones que van omplir els carrers d’una ciutat, els pavellons d’una Exposició Universal, els establiments on la gent acudia a buscar el seu aliment diari i, finalment, les trinxeres d’una guerra o el desassossec de quedar-se a casa i anar esperant notícies d’ultramar.

Les paraules senzilles d’aquests personatges que l’autor ens presenta i ens fa escoltar esdevenen paraules d’un món sencer, d’una classe social concreta, d’una senzillesa que convertí els més humils en carn de canó de guerres absurdes i que els hauria condemnat al més absolut silenci –això és: a l’oblit–, si un autor com l’Àlex González Esquerdo no els hagués restituït al lloc que els pertany: aquesta mica d’alè que el miracle de la literatura fa possible, aquest preciós pedestal habitat per éssers que ens han ennuegat des de les pàgines escrites i que ens han permès entendre millor una Història que ens pertany a tots.

És ben conegut que la Història l’escriuen els vencedors. Potser per això la Guerra de Cuba és un fet tan mal explicat a casa nostra. Gràcies, doncs, Àlex, per permetre’ns entendre el disbarat d’aquella guerra (i, per extensió, el disbarat de totes les guerres), per endinsar-nos en la vida bigarrada de la Barcelona del tombant dels segles XIX i XX, i per deixar-nos conèixer personatges que acaben essent entranyables per la seva senzillesa i per la seva profunda humanitat.

Tot plegat, un tast fantàstic de la complexa i humana natura…”

Montserrat Cornelles-Escriptora

 

Comparteix!