IMG_3403

Venus i cupido per Joan Tuset

A l’antiga Grècia Cupido era conegut com Eros, el fill jove d’Afrodita la deessa de l’amor, la bellesa i la fertilitat. Per als romans Cupido és el déu de l’amor fill de Venus i de Mart, déu de la guerra.
Cupido era ajudant de la seva mare Venus, dirigia la força primordial de l’amor i la portava als mortals. Era murri i carismàtic, però de vegades cruel amb les seves víctimes, ja que no tenia escrúpols.

A l’esquena portava dues classes de fletxes: unes daurades amb plomes de colom que provocaven un amor instantani, i altres de plom amb plomes de mussol que provocaven la indiferència.
Conscient del poder que tenia, de vegades rebutjava les peticions de la seva mare i els altres déus d’interferir en el curs de la vida d’alguns mortals així que provocava freqüents problemes als déus.

Un dia es va enfadar amb Apol·lo quan aquest faia broma sobre les seves habilitats com arquer, així que Cupido va fer que Apol·lo s’enamorés de la nimfa Dafne i ella li va disparar una fletxa amb punta de plom. Dafne va resar al déu del riu Peneu demanant ajuda i va ser transformada en un arbre de llorer, que es va consagrar a Apol·lo.

Així entre rebel·lions i entremaliadures, Cupido complia amb la seva comesa, al pas del temps Venus va començar a preocupar-se perquè el seu fill no creixia, així que a la recerca d’una resposta es va dirigir a l’Oracle de Temis, qui li va dir: «L’amor no pot créixer sense passió «. Venus no va comprendre la resposta fins que va néixer el seu fill Anteros, déu de la passió. Quan estava al seu costat, Cupido creixia i es transformava en un bell jove, però quan se separaven, tornava a ser un nen.
D’altra banda en la Terra dels mortals vivia una princesa anomenada Psique (Ànima), que tot i ser tan bella no aconseguia trobar marit, ja que els homes que la idolatraven no se sentien dignes d’ella.
El seu pare va intentar trobar a través de l’oracle de Delfos un bon marit per a Psique, però aquest va predir que ella trobaria l’amor en un precipici. El marit que li seria destinat, una serp alada, terrible i poderosa, arribaria fins a ella i la faria la seva esposa.

Venus gelosa per la gran bellesa de Psique li va demanar a Cupido que la fes enamorar bojament de l’home més lleig, vil i menyspreable del món. Assabentada que es trobava al caire de l’abisme, va enviar al seu fill a disparar les seves fletxes però aquest en veure-la, es va enamorar profundament d’ella i va créixer fins a convertir-se en un atractiu jove.
Contra els desitjos de Venus, Cupido va dur a Psique per art de màgia a un castell aïllat i es va casar amb ella, tenint la condició que com a simple mortal, tenia prohibit mirar-ho.
La princesa en sentir i escoltar la seva dolça veu no va sentir por, estava segura que no era un monstre, sinó l’amant espòs que tant de temps havia desitjat. Ell la visitava cada nit pregant sempre que no veiés el seu rostre.
Eren molt feliços fins que convençuda per les seves envejoses germanes, Psique va trencar la prohibició imposada pels déus i va mirar al seu marit.

Això li va valer el càstig de ser abandonada per Cupido, qui amb tristesa es va acomiadar dient-li: «L’Amor no pot viure sense confiança». Expulsada del castell, la penedida princesa va recórrer el món a la recerca del seu estimat, superant una sèrie de desafiaments cada vegada més difícils i perillosos imposats per Venus.

Com a última instrucció li va donar una petita caixa indicant-li que la portés a l’inframón. Havia de portar una mica de bellesa a Proserpina l’esposa de Plutó. Se li va advertir també que per cap motiu havia d’obrir la caixa.

Psique es va allistar per al viatge i durant es va enfrontar a diversos perills que van ser superats gràcies als consells donats, però la curiositat per obrir la caixa la va vèncer així que ho va fer i al moment va caure en un profund somni que semblava la mort.

Cupido a trobar-la, li va retirar el somni mortal del seu cos i el va posar de nou a la caixa. Finalment la va perdonar igual que Venus.
Va ser tant el que ella va lluitar que finalment els déus commoguts per l’amor de Psique cap Cupido, la van convertir en una deessa perquè pogués reunir-se amb el seu estimat.

Feliçment Cupido i Psique: L’Amor i l’Ànima, es van unir després de dures proves. D’aquesta unió va néixer una filla anomenada Voluptas el nom significa «Plaer», d’on deriven paraules com voluptuositat.
A partir de la història d’aquests dos personatges l’amor ha estat simbolitzat per dos cors travessats per una fletxa: la fletxa de Cupido.

«L’amor no mira amb els ulls, sinó amb l’esperit: per això moltes vegades pinten cec i alat Cupido».

https://arteaeterna.blogspot.com.es/?m=1

Comparteix!